Site Overlay

Figuiera do Foz & Nazaré

22 augustus – 31 augustus

Een heerlijke zeildag en wanneer we de haven van Fuguiera do Foz binnen varen wordt het al donker. We besluiten als tussenstop 2 nachtjes te blijven. Fuguiera do Foz is een beetje vergane glorie en mist de charme van andere steden die we hebben bezocht. 

We vetrekken in dichte mist en met alle vispotten, kleine mooringballen met vlaggetjes die visfuiken markeren, voor de ingang van de haven, moeten we extra alert zijn. We zitten ieder aan een kant op de uitkijk en houden ook de radar goed in de gaten. Niet ieder schip heeft AIS maar met de radar ook aan zou alles zichtbaar moeten zijn zodat we in deze mist niet overvallen worden door een boot die ineens voor ons verschijnt.  In Porto hebben we ook gemerkt dat de ochtenden vaak heel mistig beginnen, zelfs zo mistig dat je de overkant van de steiger niet meer kon zien. Het klaarde gelukkig altijd weer op en in de loop van de ochtend kwam het zonnetje weer tevoorschijn.

We varen langs Farol de Nazaré, de vuurtoren boven op de rots waar de hoogste golf ooit is gesurfd. Raar idee dat het hier op deze plek zo te keer kan gaan dat er torenhoge golven ontstaan terwijl nu wij hier varen het water zo kalm en rustig is. Het wordt alweer donker en achter ons zien we een dikke deken van mist weer verschijnen. Snel de zeilen laten zakken en de motor aanzetten zodat we nog met goed zicht de haven van Nazaré in kunnen varen. Daar worden we aller vriendelijkst ontvangen door de havenmeester Antonio. 

De haven van Nazaré is van alle gemakken voorzien. Vanaf onze ligplaats lopen we het lager gelegen deel van het dorp in. Lang strand en volop leven in de brouwerij door alle kroegjes en restaurantjes. We besluiten om naar Farol de Nazaré te lopen. Het is een behoorlijke klim omhoog naar het uitkijkpunt dat we al zo vaak in de YouTube filmpjes hebben gezien. Aan de andere kant van de hoge klif strekt het strand zich verder uit waar de golven met hoge snelheid het strand op rollen. Een totaal andere zee dan aan de andere kant, de zijde van de haven. Willem die baalt als een stekker dat hij geen surfplank heeft meegenomen dus dat wordt sowieso morgen weer terug de berg op klimmen. Er gaat gelukkig ook een gondeltje en nemen de volgende ochtend de gondel omhoog. We wisselen stranddagen of met wat klusdagen in en om de boot. Na een heerlijke week gaan we verder naar de volgende bestemming; Peniche.

5 thoughts on “Figuiera do Foz & Nazaré

  1. Hoor van Renata dat morgen de oversteek gemaakt gaat worden heel veel plezier en goede vaart mooi 22 ! Jos Mous oud collega R

Geef een antwoord