Site Overlay

Bem vindo a Portugal!

18 augustus – 22 augustus

Dat was al weer een tijd geleden dat we de wekker hebben moeten zetten voor een vertrek en in het donker bereiden we ons voor op een lange zeildag. Onze eerste bestemming in Portugal is Porto en daar hebben we enorm naar uitgekeken! Ik ben zelf nog nooit in Porto geweest dus ben erg benieuwd naar deze stad waar ik al zoveel mooie verhalen over heb gehoord. Het weervenster is gunstig en we vertrekken in alle vroegte vanuit de baai van Baiona.

De kust van Portugal is uitgestrekter dan de Spaanse Ría’s waar we vooral korte dagtrips hebben gemaakt. De afstanden zijn nu groter waardoor we gemiddeld 8-10 uur per dag moeten zeilen om onze volgende bestemming te bereiken.

Porto ligt aan de rivier de Douro en we moeten dus een klein stukje de rivier op varen voordat we bij de haven aankomen. Het is ook mogelijk om te ankeren op de Douro maar deze rivier stroomt zo hard, en daar komt nog bij dat rondvaartboten af en aan varen, dat we er geen goed gevoel bij hadden om de boot achter te laten. Een paar dagen in een haven is ook wel weer heel luxe en daar genieten we dan ook zeker van. Zodra we vastliggen verruilen we de Spaanse gastvlag voor de Portugese. 

Vanuit de haven is een flinke wandeling naar de oude centrum. Onderweg wandelen we door de omliggende wijken waar de vis op straat wordt gebakken en de was nog gedaan wordt in publieke washuizen. Uiteraard zien we ook de velen Port huizen waar we bij Ferreira een rondleiding boeken. Het is een van oudste porthuizen waar een vrouw aan het hoofd stond, wat voor die tijd uitzonderlijk was. De rondleiding vindt plaats op de locatie waar de port werd opgeslagen en is gelegen aan de Douro zodat schepen konden worden bevoorraad. Verder het binnenland in worden de druiven gekweekt waar laten port van wordt gemaakt. Het bijzondere aan dit Port huis is dat ze de binnenplaats en omliggende straten hebben geconserveerd door er een dak boven te plaatsten. Je loopt daar dus over de originele oude straatjes terwijl de gids je meeneemt in het proces hoe men port maakt. Na de rondleiding hebben we wat vergelijkend warenonderzoek gedaan om de vele terrassen langs de Douro.

Er zijn meerdere bruggen om de Douro over te steken naar de andere kant zodat we Porto kunnen inlopen. We besluiten de “klim” in te zetten om vanaf het hoogste punt de Douro over te steken. Deze brug heeft tweelagen waarover je kunt lopen en vanaf de bovenste laag heb je een geweldig uitzicht. De stad Porto is een heerlijke stad om in rond te lopen door de kleine oude straatjes. Hier gaan we zeker nog een keer terug naar toe.

1 thought on “Bem vindo a Portugal!

Geef een antwoord